3/4/07

L'Àfrica


Aquest diumenge vaig anar al cinema. No sabia quina pel·lícula triar i vaig acabar veient diamant de sang, un crònica sobre el tràfic de diamants a l'Àfrica Occidental. És reconfortant veure com, de tant en tant, el 7è art s'enrecorda de regions totalment oblidades pel primer món. Entenc que qui llegeixi aquest post, pot considerar que estic molt lluny de les preocupacions reals i actuals dels ciutadans de Catalunya, així com de la baralla partidista habitual en aquests fòrums però, crec necessari recordar que, tot i que el títol del meu blog pugui semblar que diu el contrari, no ens podem considerar realment ciutadans d'aquest planeta, si continuem totalment aliens als greus i profunds problemes de tot un continent. És, sens dubte, l'Àfrica el principal exemple de fracàs de les polítiques neocolonitzadores d'occident i de l'intent d'imposar fronteres i sistemes polítics importats. Ja ser que molts direu que no és responsabilitat directe de les persones que avui habitem el primer món, però igual que hem incorporat com a part de la nostra cultura el respecte al medi ambient crec que cal que siguem capaços d'incorporar coses com el comerç responsable, la exigència moral de que els nostres governants no venguin armes com a part de la cooperació internacional o l'eradicació de la fam al món. Veure aquests darrers mesos la quantitat d'hores emprades per comentar-nos els problemes del canvi climàtic per d'aquí a 100 anys i no ser capaços de preocupar-nos, com a societat, pels problemes que avui en dia pateixen milions de persones refugiades, que fugen de la guerra, que es moren de fam, que es moren per la SIDA per no disposar de medicaments, m'ensenya la part més repugnant de la consciència occidental. Ara només falta, que fem unes quants viatges de luxe a l'Àfrica, els hi ensenyem com som de rics i després fabriquem grans murs per tal que no puguin venir. Considero que, ja és l'hora que ens prenguem seriosament aquell continent, que comencem a buscar solucions globals pels seus problemes. La superioritat moral d'occident no és una resposta a altres pensaments filosòfics, ha de ser la capacitat per a donar resposta a societats que malauradament no es poden ensortir soles.

7 comentaris:

  1. Una de les coses que podríem fer és exigir als nostres representants polítics l'abolició del deute extern dels mal anomenats països del tercer món.
    I l'altre acabar amb el tràfic d'armament. Espanya, i Catalunya si fos independent, hi fa negoci.
    Una pel·lícula/documental impactant que parla de l'Àfrica i de com nosaltres en treiem rendiment econòmic és
    "Darwin's nightmare" o "El malson de Darwin". En vaig parlar a:
    http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/15044

    Endavant amb el bloc! I salut!

    ResponElimina
  2. Carall amb la notícia que aquesta setmana ens dóna el diari "Segre" de Lleida. Resulta que el senyor batlle de Fulleda (Carlos Gabarró), i els del seu gup de Convergència i Unió (lo Carlos, lo Gili -regidor d'Urbanisme- i l'Eugeni), es concedeix una llicència il·legal de construcció i, posteriorment, es requalifica el terreny per arreglar el tinglado (s'ha de tenir morro!!!). Convergència i Unió, perquè l'actuació del senyor batlle ha estat recolzada al cent per cent per la federació, començant pel president del Consell Comarcal, deu tenir alguna cosa a dir sobre aquest teman no? No patiu, no, que són capaços de presentar el mateix equip a les properes municipals per anar construint i construint, mentre van destruint i destruint la convivència entre la gent de la població.
    I després vol posar cullerada en camps eòlics quan no sap ni les mínimes normes d'urbanisme... O sí que les sap i sap que darrere hi ha un partit, digue-li federació de Convergència i Unió, que recolza totes les cacicades a canvi de tenir una altra alcaldia fidel????


    La notícia tal com va aparèixer a "Segre":


    Declaren il·legal la llicència per a una casa que
    Fulleda va donar a l'alcalde

    Construïda una finca rústica, requalificada després
    com a urbanitzable

    20-03-07 08:30 - El jutjat contenció administratiu
    número 1 de Lleida ha anul·lat les llicències que
    l'ajuntament de Fulleda va concedir entre el 1998 i el
    2003 a l'alcalde, Carles Gabarró (CiU), per construir
    un edifici en una finca rústica del municipi. La
    sentència, que estima parcialment un recurs interposat
    per Política Territorial el 2004, declara que els
    permisos no s'ajusten a dret i obliga la corporació a
    revisar-los. La resolució judicial considera que
    l'ajuntament va autoritzar un magatzen agrícola (que
    no requereix l'aprovació de la comissió d'Urbanisme),
    mentre que l'alcalde va construir "un edifici de
    tipologia residencial en sòl no urbanitzable", de
    manera que el consistori "va ometre un pressupost
    essencial, com és l'emissió d'un informe preceptiu i
    vinculant" d'Urbanisme. Urbanisme va aprovar el 2006
    el pla d'ordenació urbanística (POUM) de Fulleda, que
    qualifica com a sòl urbanitzable residencial la zona
    que inclou la finca rústica on l'alcalde va construir
    l'edifici.
    http://www.segre.com/sumari.html?id=73757

    ResponElimina
  3. Fulledenc, tot això que expliques què té a veure amb l'entrada L'Àfrica?

    ResponElimina
  4. pafiam.blogspot.com

    Et paso el meu blog perquè m'ha semblat politicament incorrecte com el meu.
    Endavant

    ResponElimina
  5. Estic d´acord amb que ja és hora de fer alguna cosa perquè sino cada vegada ens agradarà menys el món en el que vivim .Aquest és el llegat que volem deixar als nostres fills ???.

    ResponElimina